Wat is Wft en hoe haal jij je beroepskwalificatie?

wft

Wat is Wft en hoe haal jij je beroepskwalificatie?

apr 19, 2021 Geldzaken by admin

Wft is een afkorting die staat voor wet financieel toezicht. Deze wet is in het leven geroepen om de kwaliteit van de dienstverlening van financieel adviseurs te waarborgen. Het beroep financieel adviseur is dus beschermd en mag niet worden uitgevoerd door iemand die niet aan de regels en richtlijnen van de wet voldoet. Als jij een financieel adviseur bent, dan moet jij ook aan deze richtlijnen voldoen en moet je aan kunnen tonen dat je de juiste beroepskwalificaties hebt. Hier lees je meer over de Wft, over de manier waarop deze kwaliteit bewaakt en hoe jij de juiste beroepskwalificaties haalt om je werk te mogen doen.

Hoe waarborgt de Wft kwaliteit?

De wet financieel toezicht zorgt er op verschillende manieren voor dat kwaliteit onder de financiële dienstverleners kan worden bewezen.

●        Diplomaplicht: iedereen die een adviserende rol heeft bij een financiële onderneming moet een Wft-PE diploma halen. Er is een basisdiploma en daarna kun je dat uitbreiden met verschillende modules die van toepassing zijn in je vakgebied.

●        Onderhoudsplicht: dit diploma moet periodiek worden onderhouden en actueel gehouden worden. Het is dus niet permanent geldig, maar je moet blijven voldoen aan de periodieke eis van de Wft.

●        Aantoonbaar actueel: door middel van bijscholing en cursussen moet je aan kunnen tonen dat je kennis actueel is. Het is dus niet alleen zo dat je een diploma moet hebben, maar je moet ook kunnen laten zien dat je daarnaast ook aandacht besteedt aan educatie.

Hoe haal je je diploma?

Een Wft-PE diploma haal je door je in te schrijven bij een school die deze cursus aanbiedt. Je kunt dan meedoen aan klassikale trainingen, online trainingen of lessen van een persoonlijke trainer. De meeste adviseurs halen eerst het Wft basisdiploma en daarna kiezen ze enkele modules uit die van toepassing zijn op de branche waarin ze actief zijn. Er zijn 8 extra modules, zoals Wft schade particulier, Wft schade zakelijk, Wft pensioen, Wft hypothecair krediet en Wft consumptief krediet. Als je je diploma gehaald hebt dan krijg je ook je beroepskwalificatie en mag je je adviserende rol wettelijk uitvoeren. Sommige scholen bieden ook bijscholing aan wat wordt opgevolgd met een test en een certificaat, zodat je aantoonbaar actueel bent.

Zekerheid voor specialist en klant

De wet financieel toezicht is van groot belang, zowel voor specialisten in de financiële sector als voor hun klanten. Allereerst weet jij zeker dat je financieel advies ontvangt van iemand die daarvoor getraind is en die actuele kennis heeft. Vakbekwaamheid is gemakkelijk te controleren en je hebt een bepaalde garantie van kwaliteit. Voor de financiële adviseurs geeft de wet ook een gerust gevoel omdat de kwaliteit van dienstverlening in eigen sector officieel en wettelijk is vastgelegd. Zij krijgen dan veel minder te maken met klanten die zijn opgelicht, die verkeerd zijn voorgelicht of collega’s die kennis missen. De financiële sector is zeker een plek waar kwaliteit bovenaan moet staan en met deze wet is daar terecht toezicht op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *