Zorgverzekeringen voor ZZP’ers: wat moet je weten

Zorgverzekeringen voor ZZP

Zorgverzekeringen voor ZZP’ers: wat moet je weten

jun 16, 2019 Ondernemen by admin

Vanzelfsprekend is een goede en solide zorgverzekering erg van belang. Zeker voor een ZZP’er. Als ZZP’er ben je namelijk helemaal zelf verantwoordelijk in het geval van  ziekte of een ongeval. Omdat je het werk niet zomaar kunt laten liggen en snel weer aan de slag wilt, wil je natuurlijk de best mogelijke zorg. Want als ZZP’er krijg je natuurlijk niet doorbetaald in geval van ziekte.

JB-Accountancy geeft jou in deze blog informatie over zorgverzekeringen die je zou moeten weten als ZZP’er. Zo ben je er zeker van dat jij in het vervolg de beste zorgverzekering kiest.

Zorgverzekeringen en ZZP’er zijn hoe zit dit eigenlijk?

Iedere Nederlander is verplicht een basis verzekering te hebben. Ook jij als ZZP’er. De Nederlandse basisverzekering is er om de de meest noodzakelijke medische kosten te dekken, zoals een bezoek aan de huisarts of een opname in het ziekenhuis.

Waar voor veel Nederlanders een basisverzekering genoeg is, heb je als ZZP’er waarschijnlijk zwaardere eisen. Daarom is het als ZZP’er niet onverstandig een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt extra ziektekosten voor het onderwerp waarvoor jij een extra verzekering hebt afgesloten.

Speciale zorgverzekeringen met korting voor ZZP’ers

De verzekeraars in Nederland zijn natuurlijk niet dom. Zij proberen in te spelen op de behoefte van ZZP’ers door bijvoorbeeld een speciale aanvullende zorgverzekering aan te bieden aan ZZP’ers. Zo’n speciale ZZP zorgverzekering dekt in veel gevallen bijvoorbeeld behandelingen door een fysiotherapeut. Zo kun je extra snel revalideren wanneer je klachten hebt en snel weer aan het werk.

Naast speciale aanvullende verzekeringen, zijn er voor ZZP’ers ook diverse collectieve zorgverzekeringen. Deze collectieve zorgverzekeringen leveren jou korting op de premie op. Het leukste? Je kunt je gezin hiervan laten meeprofiteren.

Weten welke zorgverzekeringen er zijn en deze meteen ook vergelijken?

Is het verstandig om je eigen risico verhogen?

Het verplichte eigen risico in 2019 bedraagt € 385. Ook ZZP’ers kunnen ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen tot een maximum van € 885,-. Het voordeel van het verhogen van het eigen risico, is dat de maandelijkse premies een stuk lager worden. Maar is het wel verstandig als ZZP’er jouw eigen risico te verhogen?

Ons antwoord: Een onverstandige keuze! Dit komt met name door het feit dat jij waarschijnlijk sneller zorgkosten zult maken dan iemand in loondienst. Jouw gezondheid is namelijk van uitzonderlijk belang. Ben je ziek? Dan komt er geen geld binnen. Dat wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen!

HANDIG OM TE WETEN: Tussentijds overstappen naar een ZZP zorgverzekering!

Ieder jaar kun je één keer overstappen van zorgverzekeraar. Dit doe je in de periode November-Januari. Echter zijn er in sommige gevallen een aantal uitzonderingen. Indien je namelijk jouw baan kwijt raakt of uit loondienst gaat, kun je bij jouw zorgverzekeraar een verzoek indienen voor het veranderen van jouw zorgverzekering. LET OP: Niet iedere zorgverzekeraar gaat hiermee akkoord. Ze kunnen je gewoon aan je contract houden.

Handig om te weten: In het geval van startende ZZP’ers zijn sommige verzekeraars best welwillend. Zo bieden ze startende ZZP’ers soms de mogelijkheid om tussentijds de zorgverzekering aan te passen of een speciale ZZP zorgverzekering af te sluiten. Handig toch?