3 tips voor beginnende ondernemers

3 tips voor beginnende ondernemers

jul 19, 2019 Ondernemen by admin

Je eigen onderneming, dat is een droom voor vele. Toch wordt er vaak onderschat wat daar allemaal bij komt kijken. Vooral op financieel gebied komen mensen vaak in de knoop. Je staat er immers toch alleen voor als ondernemer en je dient je zaakjes op orde te hebben om succesvol te worden. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je wat praktische tips voor het ondernemerschap. 

Strategie en plannen 

Een van de voorwaardes van succesvol ondernemen is een glasheldere strategie. Deze strategie stel je vast in je ondernemingsplan. We spreken hier dan over een lange termijn strategie, voor startende ondernemers is dat vaak een periode van ongeveer 3.5 jaar. Je strategie baseer je onder andere op een grondig marktonderzoek, je doelen, en jouw USP oftewel jouw Unique Selling Proposition. Je USP beantwoord eigenlijk de vragen: wat maakt jouw onderneming uniek? Waarom kiezen de klanten voor jou? En wat onderscheid jou van je concurrenten? Essentiële vragen die je moet kunnen beantwoorden als je wilt gaan ondernemen.

Financiën op orde

Ook op financieel gebied dien je natuurlijk alles op orde te hebben. Een hulpmiddel hiervoor is het opstellen van een financieel plan.  Dit doe je natuurlijk op basis van je ondernemingsplan, je weet nu hoe de markt er uit ziet, wat de risico’s zijn en waar de kansen liggen. Je doelen zijn glashelder, maar hoe ga je dit financieren? Is je ondernemingsplan financieel haalbaar? In je financiële plan bespreek je deze zaken tot in detail. Dit plan kan je dan weer gebruiken t om je financieringsaanvraag voor te leggen aan een of meer financiers. Met je plan overtuig je hen om geld in je bedrijf te investeren. In dit plan leg je vast welke financiële middelen jij nodig hebt om voor een goede start van jouw bedrijf. Je maakt een voorspelling van de kosten, omzet en winst die je verwacht te maken met jouw onderneming. 

Praktische zaken regelen

Naast je strategie en financiën zijn er nog een aantal zaken waar je mee te maken gaat krijgen. Bijvoorbeeld de vraag: vanuit waar ga je jouw onderneming runnen? Ga je een winkel openen of juist en webshop? Ga je vanuit huis werken of heb je een kantoor nodig? Als je net bent begonnen lijkt dit misschien een vraag voor later, maar eigenlijk dien je dit soort praktische zaken al mee te nemen in zowel jouw ondernemingsplan als in het financiële deel. Als je bijvoorbeeld een winkel gaat beginnen dan heeft de locatie grote invloed op hoe succesvol jouw winkel kan worden en hoeveel geld je per maand kwijt bent aan de huur. Bij het openen van een winkel komen veel praktische zaken aan bod, zo bijvoorbeeld ook het interieur en andere benodigdheden die je nodig hebt om je winkel te runnen, zoals de aanschaf van een kassasysteem, een pinautomaat kopen en bijvoorbeeld de aanschaf van promotiemateriaal. Voor vragen over het ondernemerschap kun je terecht bij Sepay, zij helpen beginnende ondernemers in verschillende branches met een goede start. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *