Een boekhouder als starter: de voordelen

Een boekhouder als starter: de voordelen

feb 28, 2022 Uncategorized by admin

Ben jij startende ondernemer? Als starter komt er ontzettend veel op je af en de boekhouding heeft nu niet echt de eerste prioriteit. Toch zou dit wel zo moeten zijn: de boekhouding is één van de belangrijkste onderdelen van ondernemen. Het dient als verantwoording naar derde partijen zoals de Belastingdienst en geeft inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf. Het inschakelen van een boekhouder als starter is een goed idee: lees snel waarom!  

Een boekhouder biedt startersbegeleiding

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat 25% van de starters hun opstartkosten en werkuren voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet goed bijhouden. En dat is zonde: deze kosten zijn namelijk gewoon aftrekbaar bij de btw-aangifte en ook de uren tellen mee aan het urencriterium.  

Wist je dat boekhouders zelfs speciale startersbegeleiding bieden? Zij helpen je met het opstarten van de boekhouding, ook voor je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Een goed begin is het halve werk en dat is zeker bij boekhouden van belang. 

Jij bepaalt wat de boekhouder doet

Het uitbesteden van de gehele boekhouding klinkt voor sommige starters (en ondernemers) als een droom. Je kunt zelf al je tijd en energie steken in andere werkzaamheden, maar het nadeel is dat je zelf geen enkel financieel overzicht van jouw bedrijf hebt.  

Hou je van wat meer overzicht?  

Het is ook mogelijk om een gedeelte van je boekhouding uit te besteden aan de boekhouder. Zo hou je en meer tijd over voor andere werkzaamheden, en behoud je zelf financieel overzicht. Jij bepaalt zelf welk deel van de boekhouding de boekhouder doet en welk deel je zelf doet. Via het internet kom je makkelijk in contact met een boekhouder. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een boekhouder in Zuid-Holland? Je vindt een overzicht van alle boekhouders in je regio.  

Een boekhouder kent alle eisen en regels

Een goede boekhouder beschikt over actuele kennis met betrekking tot wetgeving en eisen die aan de boekhouding worden gesteld. En dat is belangrijk, want je riskeert een boete wanneer je boekhouding niet klopt. De boekhouder weet precies welke verplichtingen er binnen jouw branche en rechtsvorm gelden. Als starter weet je zeker dat de boekhouder jouw boekhouding correct opzet, zodat er een goede basis is voor de toekomst.   

Daarnaast weet de boekhouder ook alles over belastingwetgeving en aftrekposten: hierdoor weet je zeker dat je niet te veel belasting betaald. Hij zorgt er ook voor dat de aangiftes op tijd worden ingediend: wanneer dit niet gebeurt, riskeer je ook een boete. 

De boekhouder zorgt voor inzicht in de financiële situatie

De boekhouder heeft inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf. Een goede combinatie met de kennis die hierboven staat beschreven. Als starter is het extra fijn om een goed inzicht te hebben in de financiële situatie van jouw bedrijf: zeker omdat je in het begin misschien meer moet investeren. Maar ook in de toekomst is dit zeer belangrijk. 

Financiële problemen worden op tijd herkent en voorkomen door de boekhouder. Daarnaast weet de boekhouder precies wat het goede moment is om te investeren. Ook wanneer je privé wilt investeren, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, is de boekhouding van belang. Het is een verantwoording naar de bank die verteld hoe jij er financieel voor staat. Op basis hiervan kan de bank ook een inschatting maken van de toekomst.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *