Prezi vs. PowerPoint: wat is gebruiksvriendelijker?

Prezi vs. PowerPoint: wat is gebruiksvriendelijker?

mrt 9, 2020 Ondernemen by admin

Iedereen heeft wel eens in dit dilemma gezeten: je hebt een presentatie op de planning staan en je bent aan het twijfelen of je in plaats van een Powerpoint presentatie toch eens voor die Prezi zal gaan. Aangezien Prezi pas in begin 2009 uit kwam, was iedereen die wel eens presenteert gewend aan de Powerpoint presentaties. Sinds de opkomst van die nieuwe presentatie-tool is er hier en daar wat discussie ontstaan over wat nou een betere tool zal zijn. Nu zal het grootste deel van de mensen zeggen dat het niet gaat om de tool, maar om het verhaal dat er bij zit. Als je een goed verhaal hebt maakt de tool die je gebruikt niet zo veel uit. Maar is dat wel zo?

Wetenschappelijk onderzoek

Er waren al zo veel discussies geweest, dat er in 2011 een Powerpoint-Prezi wedstrijd georganiseerd werd door Jan Willem Alphenaar. Na dat de uitkomt van deze wedstrijd bekend was, had Prezi een kleine voorsprong. Toch was deze echter niet overtuigend.

Naar aanleiding van dit resultaat, is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wanneer mensen de meeste informatie onthouden. Is dit wanneer er wordt gepresenteerd met een Powerpoint, een Prezi of zonder hulpmiddel? Lisanne van Hal van University Tilburg heeft een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Presentatie. Er werd aan drie groepen scholieren een presentatie gegeven over een nieuw model. Alle presentaties werden gegeven door dezelfde presentator, maar telkens met een ander hulpmiddel. Powerpoint, Prezi of geen hulpmiddel. Er werd direct na de presentatie gekeken hoeveel informatie, en welke informatie, de scholieren hadden onthouden en hoe ze die zouden omschrijven. Hetzelfde werd 3 weken later nog een keer gedaan.

Resultaat

Het resultaat van het onderzoek was niet zoals veel mensen die hadden verwacht. De scholieren konden hetgeen wat gepresenteerd was beter onthouden met de presentatie waarbij de Prezi was gebruikt. Zowel op het korte termijn, dus de test direct na presentatie, als op het lange termijn, de test die drie weken later werd gedaan. Een ander opvallend resultaat was dat de scholieren na de Prezi presentatie creatiever waren ingesteld. Die conclusie werd getrokken vanuit het feit dat er meer getekend werd toen er na de presentatie werd gevraagd om het gepresenteerde te omschrijven. Blijkbaar werd het creatieve gedeelte van het brein, de rechter hersenhelft, meer getriggerd met Prezi dan met Powerpoint.

Betekent dat dat Prezi beter is?

Het betekent niet per definitie dat Prezi beter is dan Powerpoint. Het laat wel zien dat Prezi, als het op de juiste manier gebruikt wordt, goed gebruikt kan worden om er voor te zorgen dat mensen creatief gaan denken. Maar hetzelfde kan bereikt worden met Powerpoint, wanneer ook deze tool op de juiste manier gebruikt wordt. Visueel ondersteunend materiaal wordt in de praktijk nog té vaak op de ‘verkeerde’ manier gebruikt. Denk hierbij aan dia’s vol met teksten en bulletpoints, of dia’s die worden gebruikt als een soort mega groot spiekbriefje.

Dit kan verholpen worden met goede powerpoint templates die gemaakt zijn door gespecialiseerde bedrijven. Hiermee kun je zelf een op professioneel niveau een Powerpoint maken of een Prezi maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *