Waarom is het gewicht van jouw auto belangrijk?

Gewicht auto

Waarom is het gewicht van jouw auto belangrijk?

jun 25, 2020 Ondernemen by admin

Het gewicht van een auto heeft invloed op de hoogte van de wegenbelasting ofwel motorrijtuigenbelasting. De motorrijtuigenbelasting is een belasting die in Nederland betaald wordt door iedere autobezitter. Van het geld dat wordt opgehaald met de motorrijtuigenbelasting wordt het Nederlandse wegennet onderhouden. Bij de motorrijtuigenbelasting wordt er in Nederland vanuit gegaan dat zwaardere auto’s meer schade (kunnen) toebrengen aan het Nederlandse wegennet. Hoe zwaarder de auto, hoe meer een auto mag laden of trekken. Bij schade toebrengen aan het Nederlandse wegennet moet je denken aan schade aan wegdek, viaduct of brug. Het gewicht van een auto is óók medebepalend voor de hoogte van de verzekeringspremie. Een zwaardere auto veroorzaakt bij een botsing een grotere schade.

Waar ga jij je auto verzekeren?

Ga jij je auto verzekeren via autoverzekering.nl, dan is het verstandig vooraf een aantal dingen op een rijtje te hebben. Denk hierbij aan het kenteken, het aantal kilometer die je gaat rijden per jaar, het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Maar ook de beveiliging van de auto en de accessoires zijn van belang. Bekijk vooraf wat de dagwaarde en de oorspronkelijke cataloguswaarde is en hoe zwaar je auto weegt. Wanneer jij jouw gegevens invult op de website van autoverzekering.nl zul je deze gegevens niet allemaal nodig hebben omdat de meeste gegevens al gegeven worden bij het invullen van het kenteken. Wat je wel zelf moet aangeven is de verzekeringsvorm die jij wilt. Je kunt kiezen voor een WA, een WA+ of AllRisk verzekering. Bij alle drie de verzekeringsvormen is altijd de schade van de tegenpartij, die jij aanbrengt met jouw auto verzekerd.

Gewicht auto belangrijk bij verzekeringspremie

Gewicht auto belangrijk bij verzekeringspremie maar waarom? Uit statistieken is gebleken dan een zwaardere auto groter letsel en schade toebrengt aan de tegenpartij dan een licht klein autootje. Dat is zo voor de schade aan de auto’s en bij het letsel van de personen in de auto. Hierdoor vinden verzekeringsmaatschappijen dat een zwaardere auto een hoger risico heeft. En een hoger risico betekent een hogere verzekeringspremie. Het gewicht van de auto is dan ook belangrijk. Op het kenteken deel I staat het ledig gewicht (massa ledig voertuig) van jouw auto. Dit is inclusief alle vloeistoffen en een voor de helft gevulde brandstoftank. Maar inclusief standaard reserve onderdelen (waaronder een reserveband) en gereedschap zoals een autokrik. Maar zónder overige accessoires, personen én zonder bagage. Op een kentekencard staat tegenwoordig de term massa-rijklaar. Dit gewicht is standaard 100 kilo hoger dan het ledig gewicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *