Wat is voor u van toepassing een boekhouder, accountant of belastingadviseur?

financiën

Wat is voor u van toepassing een boekhouder, accountant of belastingadviseur?

apr 8, 2020 Geldzaken by admin

Op het moment dat u hulp nodig heeft met uw financiën schakelt u een extern bedrijf in zoals Doomen & Quist die u helpt met het nodige. Maar u ziet deze verschillende opties: een accountant, een boekhouder en een belastingadviseur. Wat is het verschil tussen deze beroepen en wat heeft u nodig voor uw bedrijf? Dit zijn vragen waarbij wij u willen helpen in dit artikel.

Wat doet een boekhouder precies?

De boekhouder is de verantwoordelijke voor uw boekhouding. Dit kan zijn voor uw bedrijf of voor u als particulier. Een boekhouder kan je zowel intern als extern in je bedrijf hebben en zorgt ervoor dat alle administratie up to date is. Hij zorgt voor het opstellen van financiële rapportages, handelt de salarisadministratie af en zorgt ervoor dat de belastingaangiftes op tijd ingediend worden. Bij bepaalde bedrijven mag de boekhouder uw jaarrekening opstellen. Dit is afhankelijk van hoeveel omzet u draait. Toch mag niet iedere boekhouder een officiële verklaring afgeven. Wanneer de boekhouder dat wel mag doen is op het moment dat hij een AA-registratie heeft bij het NBA.

Het beroep accountancy

Wanneer u een jaarrekening opstelt voor het bedrijf heeft u een accountantsverklaring nodig. Hier helpt uw AA of RA-accountant u mee. Een accountant die is aangesloten bij het Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (afgekort NBA) mag deze verklaring afgeven. Maar hoe vind je nou de juiste accountant die bij jou past? En wat zijn de verschillen tussen een RA en AA-accountant? Op het moment dat uw omzet nog niet in de miljoenen loopt is waarschijnlijk een boekhouder voldoende voor u. Maar als uw omzet blijft groeien is een beoordeling van een accountant noodzaak. Deze beoordeling gaat voornamelijk over de financiële gezondheid van uw bedrijf. Wanneer u uit deze beoordeling positief komt kan u deze delen met bijvoorbeeld de bank zodat u een goede voet heeft om op te staan. Het verschil tussen de twee soorten accountants is dat de RA-accountant zich voornamelijk focust op de controle en beoordeling van de jaarcijfers. En de AA-accountant helpt u bij het gereedmaken van uw jaarcijfers.

Waar helpt de belastingadviseur u bij?

U bent zelf als eigenaar van het bedrijf aansprakelijk voor de belastingaangiften van het bedrijf. Op het moment dat u hulp nodig heeft is het slim om een belastingadviseur aan te wenden. De belastingadviseur kan u namelijk helpen om gebruik te maken van alle fiscale voordelen. Zo zorgt u ervoor dat u meer geld behoudt aan het einde van het jaar. Naast dat de belastingadviseur u helpt met de fiscale voordelen, kunt u de adviseur ook inschakelen voor advies over bijvoorbeeld de kostenstructuur van jouw bedrijf. De adviseur zal samen met u een plan bedenken om dit zo goed mogelijk aan te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *